Øvelser

For de mindste

3-6 måneder

Baglæns salto på skinneben

Baglæns salto på skinneben er en sjov og udfordrende øvelse for både barn og forældre.

Øvelsens formål er at styrke barnets balance. Samtidig er det en øvelse der frembringer grin, store smil, overraskelser og kildren i maven hos barnet.

Fart og antal skal altid tilpasses det enkelte barn.

Flyvende baby – fra side til side

Flyvende baby – fra side til side er en øvelse hvor barnets ryg- og nakkemuskulatur styrkes. Barnet vil i starten ligge i en blød bue, men efterhånden som barnet bliver mere og mere stærkt, vil barnet lade ryggen komme op i et spændt svaj.

Baglæns rulle på låret

Baglæns rulle på låret er den forsigtige udgave af en baglæns kolbøtte. Øvelsen er let at udføre, behagelig for barnet, men kan samtidig for det lille barn frembringe et sus i maven med store smil til følge.

Fra mave til ryg på skildpadden

Fra mave til ryg på skildpadden er en øvelse der er rigtig god når barnet skal lære at rulle fra mave til ryg. Øvelsen er let at lave med barnet, og så kan yde optimal støtte og tryghed.

Grin, ros og hav det sjovt når barnet skal lære at rulle fra mave til ryg.

Baby på tværs

Baby på tværs er lige præcis hvad de små vildbasser er vilde med! At være på kryds og på tværs, tæt på sine forældre. Samtidig er denne øvelse super god – vi får styrket barnet motorik, styrket barnets muskler og samtidig er barnet underholdt, selv når de voksne slapper af.

Øvelsen baby på tværs er også god når målet er at komme til at kravle – barnet får i øvelsen vægt på både arme og ben, og samtidig styrker øvelsen ryg og nakke.

Rulle på maven på fisken

Rulle på maven på fisken er en sjov øvelse som barnet vil lave om og om igen. Øvelsen kan laves både med og uden legetøj som barnet skal fange. Men med noget spændende legetøj skal der nok blive brugt kræfter i denne øvelse.

Øvelsen kan også laves på en stor bold, bObles ormen eller bObles tumlerør.

Ormen – vippe fra side til side

Vippe fra side til side er en øvelse der i den grad udfordrer det lille barn. bObles ormen som er brugt i denne øvelse er egentlig udviklet som et siddemøbel, men øvelsen at vippe fra side til side er helt genial til at udfordre og styrke barnets balancesans. Med de helt små vil øvelsen selv med helt små udsving frembringe store smil og grin.

Baby trommel

Så skal der drejes rundt – baby trommel er en god tilvænningsøvelse til at lære barnet at vende sig. Øvelsen kan let tilpasses hver enkelt barn ved at skrue på hastigheden og støtte af barnet.

OBS ikke at vride i barnet i denne øvelse, men støt barnet hvis det ikke selv kan få hele kroppen med rund i drejningerne.

Produkter brugt til denne øvelse

Vippe fra bold

Susende fart – op og ned – vippe fra bold er et hit. Mærk hvordan din tætte kontakt i denne øvelse bringer smil og latter frem.

Vippe fra bold er en øvelse der har til formål at udfordre barnets balancesans.

Baglæns salto fra den store bold

Fuld fart på – Baglæns salto fra den store bold er en øvelse der er super sjov for det lille barn.

Hvordan man lige skal tage fat i barnet i den baglæns salto kan være en udfordring – det er derfor vigtigt at man er to i starten så man kan hjælpe hinanden, samt at lave øvelsen på et blødt underlag. Efterhånden som du er tryg ved øvelsen kan den baglæns salto laves stort set overalt og på mange forskellige måder.

Finger tagfat – op at stå

Finger tagfat – op at stå er en øvelse som styrker barnets arme og mave samt nakkemuskulatur – barnet vil helt naturligt forsøge at løfte sig op så snart barnet får fat i dine fingre. I denne øvelse er målet at barnet kan trække sig selv op til stående stilling.

Det anbefales at lave øvelsen “Finger tagfat – op at sidde uden støtte” inden denne øvelse laves – du finder øvelsen under 3-6 måneder.

Finger tagfat – op at sidde uden støtte

Finger tagfat – op at sidde uden støtte er en øvelse som styrker barnets arme og mave – barnet vil helt naturligt forsøge at løfte sig op så snart barnet får fat i dine fingre. I denne øvelse er målet at barnet kan trække sig selv op til siddende stilling.

Det anbefales at lave øvelsen “Finger tagfat – op at sidde med støtte” inden denne øvelse laves – du finder øvelsen under 0-3 måneder.

Hænge til tørre – stående

Hænge til tørre stående er en overbygning på “hænge til tørre – liggende” og “hænge til tørre – siddende”. I denne øvelse giver højden et ekstra sus i barnets mave – en øvelse som stiller store krav til tilliden mellem dig og dit barn.

Bøj og stræk armene et par gange, så barnet får en lille elevatortur med hovedet nedad.

Trillebakken

Trillebakken er en sjov og lærerig øvelse når barnet skal til at trille. Trillebakken er en øvelse der hurtigt mestres så snart barnet selv kan holde sig hoved. Barnet er hele tiden tæt på sine forældre og trygheden er helt i top.

Lav denne øvelse daglig, og snart vil du have et barn der ikke er der hvor du har lagt det efter få sekunder.

Hænge på ryggen

Så skal barnet op i højden – Hænge på ryggen er en øvelse som har til formål at flytte grænser og styrke barnets motoriske udvikling. Barnet træner i denne øvelse balance, styrke og mod.

Mærk efter om barnet kan li at være på ryggen af dig, hvis ikke, så vent nogle uger og prøv øvelsen igen.

Indtil du er tryg ved at få barnet over på ryggen og tilbage anbefales det at der er to voksne når øvelsen laves.

Månehop fra side til side

Månehop fra side til side er en øvelse der let vækker smil og grin. Barnets styrke i nakke, ryg og skulder styrkes og lattermusklen stimuleres.

Barnet svinges fra side til side og undervejs får barnet sig en flyvetur.

Grib en klud

Grib en klud – og lav tovtrækning med dit barn. Grib en klud er en sjov leg hvor barnet træner sin motorik i hænder og fingre. Lige som børn elsker legen “borte, borte, tit-tit er øvelsen her helt sikkert også et hit.

Grib en klud kan i princippet laves med barnet helt fra nyfødt – her vil barnet dog ikke gribe ud og holde fast i stofkluden, men et stort smil og et grin kan få uger efter fødslen let trylles frem ved denne leg.

Bundet – vippe fra side til side

Bundet vippe fra side til side er en god øvelse når barnet skal lære at trille.

Barnet bevæges fra side til side og lærer at det ikke er farligt men super sjovt at trille og bevæge sig.

På ryggen på den store bold

Så skal der flyttes grænser – på ryggen på den store bold er super sjov, men samtidig en øvelse der kan give det lille barn et sus i maven. Den baglæns rotation er uvant for barnet og derfor bør øvelsen laves forsigtig og med små udsving til at starte med så barnet ikke bliver bange eller usikker.

Denne øvelse er en super øvelse at lave inden at øvelserne med baglæns rulle tages i brug. Ved øvelsen på bolden kan man langsomt vænne barnet på en tryg og sikker måde til at rotere baglæns.

I denne øvelse er det runde tumlegulv super godt at bruge – dette skyldes at man kan tage cirklen i midten ud og pladser bolden heri, således at bolden ikke triller væk mens man ligger barnet, eller tager barnet op.

Lege på maven med bolde

Lege på maven med bolde er en øvelse der kan laves hver eneste dag – og dit barn vil elske det. Princippet er enkelt – farver, forskellige størrelser og former der vækker dit barns opmærksomhed.

I videoen er øvelsen vist med forskellige fine bolde, men man kan i princippet bruge lige hvad man har lyst til.

Fyld endelig ikke hele stuen op med legetøj, da barnet så bliver mere forvirret/overstimuleret end hvad godt er – fordyb jer og vær nærværende i enkelte elementer af gangen.

På tur med krokodillen

Huhej – nu skal vi lege! På tur med krokodillen kan give en super sjov og spændende dag. Sus rundt på krokodillen i hele huset og mød spændende nye ting på din vej. På tur med krokodillen kan også bare være det hyggelige øjeblik hvor barnet som i videoen suser frem og tilbage med tæt kontakt til mor eller far.

Øvelsen er god for motorikken og styrker barnets udvikling – du kan udfordre dit barn når det er større ved at lade det finde ting på turen rundt i huset som er placeret således at barnet selv kan samle tingene op.

Produkter brugt til denne øvelse

Fang nuller – på den store bold

Fang nuller – på den store bold er altid en favorit. Barnet kan ligge højt på bolden og se langt – samtidig skal barnet have fat i noget af barnets bedste legetøj som helt sikkert skaber stor glæde.

En simpel øvelse som træner barnets balancesans og samtidig koordineringen af øje og hånd så dit barn styrkes i at gribe fat om og holde ting med hænderne.

Sving fra side til side

Nu skal der fart på – sving fra side til side er en øvelse der er er super sjov for dit barn. Sæt fart under feltet og giv dit barn en svingtur.

Husk at lyt til dit barn og tilpasse udsvingene efter det. Vær opmærksom på at have et godt greb rundt om barnets brystkasse så barnet ikke hænger med al vægt på skulderleddet.

Vippe med baby i armene

Vippe i armene er en øvelse der har til formål at udfordre barnets balancesans og samtidig frembringe en masse smil og grin!

Juster tempoet og udsvingene efter hvad dit barn har lyst til, og mærk efter hvornår dit barn siger fra.

Øvelsen udvides når barnet bliver ældre i øvelsen “Vippe, vippe, baglænder” som du kan se her.

Gymnastik guiden

Gymnastik Guiden ApS

info@gymnastikguiden.dk

CVR: 39348403