Lukket salto

Forlæns rulle

Forlæns rulle er en forudsætning inden gymnasten starter på den forlæns lukket salto på trampolin. Er der nogle elementer som gymnasten mangler henviser vi til kapitlet “Forlæns rulle” under basis.

Denne øvelse kan laves på alle typer underlag.

Flyverulle

Flyverulle bliver startskuddet på arbejdet mod den lukket forlæns salto i trampet. Flyverulle giver gymnasten det første sus i maven – nu skal vi i luften og rotere.

Flyverulle som en isoleret øvelse skal ikke trænes særlig meget, men kun for at kunne komme videre til den næste øvelse hvor flyverullen skal laves hen over en toblerone eller andet, for at få mere højde på frem for længde. Flyverullen i sammenhæng med forlæns salto skal nødig give gymnasterne lange og flade saltoer da målet er en høj og kort salto.

 

Høj flyverulle

Så skal gymnasten i højden – i denne øvelse udfordres gymnasten med et sus i maven i at få højde på flyverullen og samtidig trænet evne til at kontrollere den forlæns rulle, og specielt sammenlukningen heri. Højden af forhindringen som gymnasten skal spring over øges gradvist.

 

Stående salto fra skumkasser til softtop

Stående salto fra skumkasser til softtop er en øvelse der skal styrke gymnastens evne til at “pakke sig” i den lukkede salto. Altså få en hurtig og kraftfuld sammenlukning.

Gymnasten vil typisk i starten lande på ryggen, senere med numselanding for til sidst at kunne rotere hele vejen rundt til stå.

Højden gymnasten sætter af fra kan varieres og tilpasses gymnastens niveau.

 

Omvendt mini – saltorulle

Omvendt mini – saltorulle er som regel en stor succes – her får gymnasten en følelse af at lave den super seje salto. Dette til trods for at det jo bare er en rulle under andre forhold. Den succes skal vi endelig lade gymnasterne få en masse energi af, og samtidig få dem til at arbejde med de vigtige elementer i denne øvelse, nemlig kraftige afsæt og den lukkede position hvor knæfatning er central.

Omvendt mini – saltorulle “Fej ærteposen væk”

Omvendt mini – saltorulle “fej ærteposen væk” er en lille gymnastikleg/udfordring som virkelig kan få konkurrence genet op i de små gymnaster! Udfordringen går i al sin enkelthed ud på at gymnasten skal “feje ærteposen væk” med sin pande. Lykkedes dette for gymnasten ved vi at gymnasten får hagen ind til brystet/”set på navlen” og dermed er gymnastens forudsætning for en god lukket forlæns rulle og senere salto allerede tættere på.  En let udfordring som let kan få gymnasten til lige at tage et ekstra spring, selv når kræfterne er ved at være brugt.

Mini – Saltorulle over oprejst saltoplint

Mini – Saltorulle over oprejst saltoplint er den første “salto” med tilløb. Gymnasten skal nu ind og arbejde med tilløb og kraftige afsæt. Ofte er dette forbundet med nervøsitet og deraf dårlige afsæt med lave saltoer til følge. Denne øvelse stimulere til fuld kraft på energien og afsæt i verdensklasse – for ellers lykkedes det ikke at komme over saltoplinten – “bjerget” – i en flot saltorulle.

 

Mini – Salto over saltoplint på tværs (til kongestol)

Denne øvelse er gymnastens første egentlige salto i luften – her skal saltoplinten fungere som en tryghed og en sikring således at hvis noget går galt, så kender gymnasten saltorullen tilstrækkelig godt til at ændre til dette spring. Samtidig opleves det at når denne øvelse leges ind ved at lade gymnasterne lande i “kongestolen” – altså med numsen på kanten af saltoplinten er det pludselig ikke noget farligt i det at skulle snurre rundt i luften i en salto.

ST – Forlæns nullermand

Denne øvelse i stortrampolinen er super god for at give gymnasten en god luftsans.

I denne tid hvor rotation er i særlig fokus er denne øvelse let at gå til, hurtig at få succes med, og samtidig faktisk super sjov.

ST – Salto til rygliggende (fra tværliggende bænk)

ST – Salto til rygliggende (fra tværliggende bænk) er en øvelse hvor man for at indøve gymnastens rundsving med armene, det gode afsæt med armene oppe, løftet, sammenlukningen osv. fjerner tilløb, og samtidig sænker tempoet ved at lade gymnasten udføre springet i en stortrampolin. Øvelsen kræver minimal energi fra gymnasten og derfor kan denne øvelse give gymnasten en hel masse gode gentagelser og en rigtig god træning på vej mod den endelige salto.

ST – Salto (fra tværliggende bænk)

Denne øvelse bygger videre på den forgående og lader nu gymnasten lave lukket salto. Øvelsen er isoleret uden tilløb og indspring og på den måde skal gymnasten kun holde fokus på et godt afsæt og selve saltoen.

Øvelsen kræver ikke meget energi fra gymnasten og kan på den måde give gymnasten en masse gentagelser.

Stående salto fra springbræt

Stående salto fra springbræt træner i høj grad gymnastens evne til at lave sammenlukningen hurtig og effektiv. Gymnasten lærer samtidig i denne øvelse vigtigheden af at holde overkroppen højt (at søge op) i afsættet for at få de bedste betingelser for at komme hele vejen rundt i saltoen.

Omvendt mini – Salto til ryglanding (høj landing)

Omvendt mini – Salto til ryglanding (høj landing) er en øvelse hvor gymnastens afsæt trænes. I denne øvelse tvinges gymnasten til at rette sig op, og “søge op” for at kunne udføre springet. Gymnastens afsætsposition kan i denne øvelse trænes 100´vis af gange da øvelsen har fjernet tilløb hvilket giver kræfter til endnu flere gentagelser.

Omvendt mini – Salto til “kongens stol” på saltoplint

Omvendt mini – Salto til “kongens stol” på saltoplint åbner nu op for at gymnasten kommer til at lave den forlæns salto. Ofte vil gymnasten til at starte med lande på numsen i “kongens stol” på kanten af saltoplinten, men hurtig er det blot som vist i videoen en ganske kort berøring, og havde saltoplinten ikke været der havde gymnasten landet sin salto.

At træne salto i omvendt mini har den fordel at det er utrolig let at arbejde med afsætspositioner og samtidig kræver springene i omvendt mini ofte ikke mange kræfter og derfor giver grobund for endnu flere gentagelser.

Omvendt mini – Salto

Omvendt mini – Salto er gymnastens første saltospring.

At starte i omvendt mini giver gymnasten mulighed for en masse gentagelser da opstillingen tilfører gymnasten en masse kræfter. Samtidig er øvelsen for instruktøren super let at hjælpe gymnasten i, og tilrette gymnastens positioner.

ST – Salto 3-1-1

Denne øvelse med salto i stortrampolinen er med til at give gymnasten rutine, og samtidig sikre et godt flow når der er flere gymnaster i kø således at gymnasten ikke hopper 100 gange og når at blive træt inden selve springet.

3-1-1 er bygget op omkring antal hop i trampolinen som skal bruges på at opbygge højde. 3 hop i den første del, 1 hop omkring midten, 1 hop (afsættet) i den sidste del af trampolinen.

ST – Ét hop salto

Timing, kraftige afsæt og hurtig sammenlukning og rotation er temaet for denne øvelse. Gymnasten skal med kun ét hop opbygge energi nok til at udføre en salto.

En udfordring du ikke kan vente med at give dine gymnaster!

 

Mini – Lukket salto til ryglanding (høj landing)

Mini – Lukket salto til ryglanding (høj landing) sætter nu fokus på at lære gymnasten at kombinere tilløb med et spring i trampolinen. Til at starte med vil de fleste gymnaster udføre en “saltorulle” indtil de har fået opbygget tilstrækkelig kraft, højde og mod til at udføre salto til ryglanding.

Mini – Salto over saltoplint

Mini – Salto over saltoplint lader gymnasten træne det fulde spring under sikre forhold. Gymnasten kender fra tidligere salto rullen, samt salto til kongestolen og på den måde er denne opstilling tryg og kendt. Nu er udfordringen at få en masse højde og energi i springet så saltoen kan udføres uden saltoplinten.

Vær særlig opmærksom på at få stilles saltoplinten på tværs da gymnasten IKKE må træne at lave lange saltoer.

Mini – Salto med forhøjet indspring

Mini – Salto med forhøjet indspring er en øvelse hvor gymnasten får tilføjet en masse energi til springet. Den forhøjet afsætsflade giver gymnasten et lettere indspring og giver gymnasten bedre forudsætning for at stå korrekt og oprejst i afsættet.

Afstanden fra afsæt til trampolinen kan justeres og på den måde tilpasses gymnastens niveau.

ST – Salto (udspring fra podie)

Gentagelse, gentagelse, gentagelse – det er hvad der skal til for at give gymnasten en god luftsans og træning til at kunne lande den lukket salto perfekt hver gang.

Denne øvelse giver let gymnasten en masse højde uden at gymnasten selv skal bruge kræfter på det, på den måde er der overskud til en masse gentagelser og dermed en masse træning af den lukket salto.

Mini – Salto

Så går det løs – mange timers træning skulle gerne ende ud i at gymnasten kan udføre salto i minitrampolin som vist i denne øvelse.

 

Gymnastik guiden

Gymnastik Guiden ApS

info@gymnastikguiden.dk

CVR: 39348403