Øvelser

Foreninger

Svaj position

At gøre gymnasten stærk i svaj er vigtig for mange grundlæggende spring som fx. flik-flak, kraftspring og overslag.

Svaj er kendetegnet ved:

Spændt svaj i ryggen
Samlede spændte ben med pegende tæer.
Åbent bryst og skuldre
Armene strakte placeret ved  eller bag ørene
En forudsætning for en flot position i svaj er en vis smidighed og styrke i specielt ryggen.

Svaj i skulder – pres på skumkasse

Svaj i skulder – pres på skumkasse er en øvelse der let kan udføres af alle gymnaster på alle niveau. Øvelsen er egentlig mest en øvelse der skal træne smidigheden i gymnastens skulder, men samtidig også en øvelse hvor gymnasten indtil de er smidige nok til at kunne ligge fladt på underlaget også får trænet stabilitet og styrke omkring skulderleddet.

Hæl løft

Et stærk stabilt og samlet hælløft er vigtig i kampen for den flotte position i svaj. Gymnasten ligger sig ned på maven med armene over hovedet og løfter med strakte samlede ben og pegende tæer hælene så højt op i luften.

Øvelsen kan laves som x antal løft eller som et længere statisk løft.

Rygbøjning

Rygbøjning er en god øvelse når gymnasten skal mestrer en flot position i svaj. Gymnasten ligger sig ned på guvet og løfter med strakte armene over hovedet, armene, bryst, hoved og overkroppen op.

Øvelsen kan laves som x antal løft eller som et længere statisk løft – eller en kombination af begge.

Supermand

Superman er en simpel øvelse der styrker gymnastens rygmuskulatur. Gymnasten ligger på maven og løfter armene, hoved, bryst og ben op i luften. OBS at arme og ben forbliver strakte.

Øvelsen kan laves som x antal løft eller som et længere statisk løft.

Vippe i svaj position på bold

At vippe og samtidig opretholde svaj position giver gymnasten øvelse i at træne svaj position i en mere dynasmisk bevægelse, men hvor en statisk kropsposition ønskes. Øvelsen vil introducere kroppen for bevægelser hvor der skal rettes ind i positionen på samme måde som det vil ske i under udførelse af spring.

Vippe i svaj position på bold er genial de de små gymnaster, og får de fleste er dette faktisk en øvelse som giver smil på læben og er sjov, til trods for at den stille store krav til gymnastens styrke.

Svaj med vægte

Når svaj position skal optimeres yderligere og gøres stærkere kan man med fordel benytte vægte på ankel eller håndled – eller begge. Gymnasten får derved øget modstand og opnår større styrke i svaj position.

Svaj på saltoplint

Svaj på saltoplint er en øvelse der er rigtig god at træne da den kan bruges til alle niveauer – forskellen er blot hvor meget støtte gymnasten får fra saltoplinten – jo højere gymnast jo mindre støtte.

Saltoplinte kan idag fås i forskellige størrelser. Vi anbefaler at man finder en størrelse der ca. støtter gymnasten ved lænden i denne øvelse. OBS at saltoplinten ofte er forskellig i mål, og derfor kan denne vendes alt efter behov.

I denne video er saltoplinten 70x80x130 cm.

Svaj i håndstand

Svaj i håndstand er en øvelse der i 3 niveauer introducere gymnasten for et spændt svaj mens gymnasten står i håndstand. Vigtig øvelse da gymnasten i sine spring vil opleve at mange kropspositioner i svaj foregår med hovedet nedaf.

Du kan med fordel benytte de 3 tæppefliser for at gymnasten lettere ved hvor armene i håndstanden skal placeres. Den første tæppeflis placeres 15 cm ud fra væggen, den næste tæppeflis skal være ud fra midten af den første og den tredje ud fra midten af den anden.

Svaj i ribbe

Svaj i ribbe er en øvelse hvor gymnasten let kan træne rygspændingen i svaj position, og samtidig øve at i have samlede ben i positionen.

Svaj mellem 2 skumkasser

Svaj mellem 2 skumkasser er helt genial når vi er igang med også at træne flikflak. At træne at skifte mellem positionerne styrker gymnastens overgang mellem det ene gymnastiske element til det næste. Denne øvelse er så simpelt bygget op at den kan udføres at gymnaster på alle niveau efter ganske kort tid.

OBS at de 2 skumkasser har skridsikkert underlag så de ikke glider fra hinanden.

Gymnastik guiden

Gymnastik Guiden ApS

info@gymnastikguiden.dk

CVR: 39348403