Motorik

VELKOMMEN til GymnastikGuidens motorik univers.

MOTORIK: På denne hjemmeside finder du en stribe af øvelser som er perfekte når du vil give dit barn det bedste fundament for god motorik. De forskellige kategorier tilpasser øvelserne til dit barn således at dit barns motoriske udvikling stimuleres hele det første år. Det er vigtigt at understrege at øvelser i kategorien 0-3 måneder også er yderst relevante at lave når barnet er 9 måneder. Omvendt anbefales det ikke at lave øvelser fra kategorien 9-12 måneder når barnet er 6 måneder.

ANBEFALINGER: Du vil under anbefalinger ude til venstre kunne finde en masse information som du kan bruge i hverdagen. Det er bl.a. gode råd omkring at ligge på maven, at skabe rammer og en masse andre gode råd. Alt sammen noget der er til gavn for dit barns motorik.

UDVIKLINGSTRIN: Hvad skal mit barn kunne? -og hvornår skal mit barn kunne hvad? GymnastikGuiden har sammensat en oversigt over dit barns udviklingstrin. Deter dog vigtigt at sige at alle børn ikke udvikler sig i samme tempo. Du skal derfor ikke prøve at forcere nye udviklingstrin før barnet er klar. Er du i tvivl om dit barn er motorisk hvor der skal være, kan du se hvad du kan gøre under vores anbefalinger.

KLAR, PARAT, START: Giv dit barn det bedste fundament til at få en god motorik. Start allerede idag med at lave gode og sjove øvelser sammen med dit barn. -og husk at nyde hvert et smil og grin som det fører med sig.

Siddende balancetræning på fisken

Siddende balancetræning på fisken er en balanceøvelse som dels styrker barnets sanser så det lærer at arbejde med at læne sig til siderne alt efter hvor der er “overbalance”. Øvelsen styrker samtidig barnets muskulatur i ryggen og er en rigtig god øvelse både når barnet skal øve sig i at sidde, men også for på sigt at styrke barnets gang.

Barnet vil i starten kun lave små udsving, altså når bolden triller til højre, læner barnet sig langsomt til venstre. Efterhånden som barnet bliver bedre vil der komme større udsving, og efterhånden som musklerne styrkes vil barnet komme flot rank op at sidde.

Baglæns salto fra højt knæsiddende

Baglæns salto fra højt knæsiddende er en udvidet udgave af øvelsen “Baglæns rulle på låret” som er i øvelserne der anbefales fra 3-6 måneder.

Øvelsen er let og sikker at udføre, hvilket gør både forældre og barn tryg ved at lave denne øvelse – og fart kommer der sikkert løbende mere på af, til stor glæde for barnets lattermuskler.

Elefanten som gynge

Tag på en gyngetur på ryggen af elefanten. De små udsving vil styrke barnets balance og samtidig er øvelsen god for barnets muskler i ryg, mave og nakke.

Baby-trillebør

Baby-trillebør, en øvelse for de helt seje små. I denne øvelse trænes koordination, styrke og balance på højt niveau for det lille barn. Øvelsen er særligt egnet for barnet lige inden det selvstændig kan kravle da koordinationen af håndgangen er let for barnet at træne i denne øvelse.

Pendul – Den svingende baby

Pendul – Den svingende baby foregår helt omvendt af hvad barnet er vant til efter det er blevet født. Med denne øvelse skal benene op – og hovedet ned – en sjov øvelse hvor små grin let bryder frem.

Baby surf – liggende

Baby surf – liggende, en øvelse der vist mest er for sjov, men som dog samtidig styrker dit barns balance.

Øvelsen kan i princippet laves meget tidligt med barnet – allerede fra 3 mdr. alderen, men vi anbefaler alligevel at barnet et en smule større således at barnet har gode kræfter i ryg og nakke til at holde krop og specielt hoved stabilt i øvelsen.

Baby surf – liggende er med garanti en øvelse som vækker begejstring og som fremkalder store smil ved dit barn. Tilpas fart, sving og ryk efter dit barn, så det er en god oplevelse for alle.

Faldrefleks – På maven på ormen

Så skal der trænes at falde – snuble fald kommer der nemlig til at blive en masse af det næste stykke tid. Her er det vigtigt at barnet lærer hurtigt at reagere og støde fra med armene så primært hoved beskyttes. Denne simple øvelse kan styrke barnet i dette.

Frit fald

Frit fald er en øvelse der i de fleste hjem bringer store smil og grin frem.

Øvelsen skal tilpasses barnets styrke i specielt ryg og nakke, således at “faldet” ikke bliver for stort.

Barnet får trænet sine sanser, og samtidig smil på læben af det store sus i maven.

Baglæns kolbøtte

Baglæns kolbøtte er i kapitlet for de 9-12 måneder nu en øvelse som laves på ét ben – det udfordrer balancen yderligere for barnet, men også for mor eller far. Øvelsen har til formål at styrke barnets balance. Samtidig er det en øvelse der giver grin, store smil, overraskelser og kildren i maven hos barnet.

Fart og antal skal altid tilpasses det enkelte barn.

Paraply karussel

Rundt, rundt og rundt – så skal der svinges. Paraply karussel er en øvelse som stimulere barnets balancesans.

Bemærk at denne øvelse er let at tilpasse alle børn – jo tættere barnet er på din krop, jo mindre påvirkes barnet af de roterende kræfter – jo længere ud i strakt arm du holder barnet – jo mere kraft påvirkes barnet af.

Forlæns kolbøtte

Så skal der laves gymnastik – og forlæns kolbøtte er med garanti et hit! Nu skal der trænes balance og snurres rundt.

Vær forsigtig i starten, og lad det blive en god oplevelse både for barn og voksen at slå kolbøtter.

Gåtur med støtte

Gåtur med støtte er en øvelse som KUN skal introduceres for barnet, når det selv er begyndt at komme op at stå ved ting, og kun som en appetitvækker og ikke som egentlig gangtræning. Barnet skal nok begynde og gå så snart det er klar til det – det sker ofte mellem 10-15 mdr. alderen.

Barnet motorik udvikles gennem de de tidligere stadier hvor barnet ligger på maven, kryber, kravler, rejser sig af af ting og til sidst begynder at tage skridt. Det er vigtigt at man ikke bevidst bryder denne udvikling ved at ville gangtræne da barnet på den måde kan risikere at miste interessen for de andre udviklingstrin og dermed bliver mindre udfordret på motorikken – for har barnet udfordret det at kravle over, under og igennem en masse ting nok endnu?

Nok om det – Gåtur med støtte er sjovt – både for barnet og for forældre – gode spredte ben, brede udfoldede arme og latter er ofte det man vil nikke genkendende til når barnet begynder at tage de første skridt. Vi anbefaler ikke at holde barnet i hænderne, men i stedet omkring hoften, og er der brug for yderligere støtte kan man bevæge sig længere op omkring mave/bryst. Barnet vil på den måde træne mest muligt selv at opnå balance i overkroppen.

Fra ryg til mave

Fra ryg til mave er en øvelse hvor barnets nysgerrighed fører til god træning i at komme fra ryg til mave.

Lav øvelsen med noget legetøj eller som i videoen med farverige bolde som dit barn kan lide og som fanger dit barns opmærksomhed.

Hænge til tørre – liggende

Hænge til tørre er en øvelse der hurtigt vil frembringe smil. En utrolig alsidig øvelse der kan laves næsten overalt. Dit barn vil elske at hænge på hovedet og være helt tæt på dig!

Øvelsen er med til at styrke barnets balance og samtidig træne lattermusklen. Vi anbefaler at hvis øvelsen laves med de helt små børn at man sørger for at have godt fat omkring hofterne frem for låret. De større børn, over 6 mdr., kan kan tage fat længere nede ved låret.

Siddende balance på den store bold

Siddende balance på den store bold er en balanceøvelse som dels styrker barnets sanser så det lærer at arbejde med at læne sig til siderne alt efter hvor der er “overbalance”. Øvelsen styrker samtidig barnets muskulatur i ryggen og er en rigtig god øvelse både når barnet skal øve sig i at sidde, men også for på sigt at styrke barnets gang.

Barnet vil i starten kun lave små udsving, altså når bolden triller til højre, læner barnet sig langsomt til venstre. Efterhånden som barnet bliver bedre vil der komme større udsving, og efterhånden som musklerne styrkes vil barnet komme flot rank op at sidde.

NB: Det runde tumlegulv er særlig velegnet til øvelser med bolde da cirklen i midten kan tages ud. På den måde er der altid styr på bolden så den ikke triller væk.

Baglæns salto på skinneben

Baglæns salto på skinneben er en sjov og udfordrende øvelse for både barn og forældre.

Øvelsens formål er at styrke barnets balance. Samtidig er det en øvelse der frembringer grin, store smil, overraskelser og kildren i maven hos barnet.

Fart og antal skal altid tilpasses det enkelte barn.

Vippe, vippe, baglæns ned

Vippe, vippe, baglæns ned er en øvelse der har til formål at styrke barnets balance. Samtidig er det en øvelse der giver grin, store smil, overraskelser og kildren i maven hos barnet.

Vippe, vippe, baglæns ned er en øvelse hvor barnet ikke ved hvornår det vippes baglæns rundt, eller måske er du som forældre blevet gennemskuet?

På tur på krokodillen (brug af rullebræt)

På tur på krokodillen er eventyrlig sjov – denne gang er det krokodillen der er brugt ovenpå rullebrættet til stor glæde, næste gang er det måske en bamse. bObles rullebræt er genialt at bruge sammen med de helt små – kun fantasien sætter grænser.

Balancetræning – sidde på en lille bold

Balanctræning – sidde på en lille bold er en rigtig god øvelse når barnet skal have styrket sin balance.

At barnet træner sin balance siddende på en bold gør at barnet kun skal fokusere på at holde balancen i overkroppen. Som forældre er det utrolig let at hjælpe barnet ved at have fat fra hofterne og op. Jo længere op mod brystet jo mere støtte får barnet.

Baby surf – siddende

Baby surf – siddende, en øvelse der vist mest er for sjov, men som dog samtidig styrker dit barns balance.

Baret skal selvstædig kunne sidde med ret ryg inden denne øvelse laves.

Baby surf – siddende er med garanti en øvelse som vækker begejstring og som fremkalder store smil ved dit barn. Tilpas fart, sving og ryk efter dit barn, så det er en god oplevelse for alle.

Stående balance – vippe fra side til side

Snart kan barnet kravle, snart kan barnet stå, snart begynder barnet at gå. Stående balance er et hit, men også et vigtigt element at øve for at passe på dit barn.

I denne øvelse trænes dit barns balancesans og evne til at reagere på overbalance specielt med overkroppen. Dets længere nede mod hofterne du holder fat, jo mere skal dit barn selv kontrollere og tilpasse balancen og flytte tungdepunktet. Start med at have fat omkring brystkassen på dit barn, og bevæg dig derefter gradvist ned til hofterne over nogle uger.

Barnet vil i starten som du kan se stå meget passivt, men efterhånden som balancen styrkes vil dit barn begynde at læne sig fra side til side alt efter hvilken side der er overbalance til. En god øvelse at have lavet en masse gange inden barnet begynder at rejse sig op af alt det kommer i nærheden af.

Det er vigtigt at sige at denne øvelse ikke skal kombineres med gangtræning, dit barn skal nok lære at gå når det er klar til det. For nu handler det kun om at lære barnet at regulere balancen med overkroppen.

Kravle på tværs

Kravle på tværs er en øvelse der skal gøre barnet klar til at tage på opdagelse og spændende eventyr. Øvelsen er god at lave når barnet begynder at gøre tegn til at ville kravle, for snart er barnet rundt over alt. I denne øvelse kan vi styrke barnets evne til at kravle over mindre forhindringer, at kunne tage fra med armene og koordinere sine bevægelser således at barnet sikkert kan komme frem.

Brug gerne noget spændende legetøj således barnet stimuleres til at kravle på tværs af dig.

Balance på maven på den store bold

Balance på maven på den store bold er en øvelse der i de fleste hjem bringer store smil og grin frem. Barnet træner sin balance mens det bliver ført fra side til side på den store bold.

Til at starte med vil barnet ligge passivt på bolden, men efterhånden som barnet udvikler en bedre balancesans vil barnet forsøge at korrigere for ikke at “falde”. Det ses tydelig ved at barnet flytter kroppen ud i en stor bue.

Mød forhindringer på rullebræt

Mød forhindringer på rullebræt er en øvelse kan kan udføres på mange forskellige måder. Man kan benytte legetøj som barnet let kan få fat i, og barnet derfor skal samle tingene op. Man kan også vælge, som vist i videoen, forskellige typer bolde som barnet endnu ikke er i stand til at samle op, men til gengæld kan skubbe væk. En god kombination af begge typer er at foretrække.

Barnet får på den måde trænet øje-håndkoordinationen og bliver god til at række ud,  gribe fat og samle ting op.

Flyvende baby – fra side til side

Flyvende baby – fra side til side er en øvelse hvor barnets ryg- og nakkemuskulatur styrkes. Barnet vil i starten ligge i en blød bue, men efterhånden som barnet bliver mere og mere stærkt, vil barnet lade ryggen komme op i et spændt svaj.

Baglæns rulle på låret

Baglæns rulle på låret er den forsigtige udgave af en baglæns kolbøtte. Øvelsen er let at udføre, behagelig for barnet, men kan samtidig for det lille barn frembringe et sus i maven med store smil til følge.

Fra mave til ryg på skildpadden

Fra mave til ryg på skildpadden er en øvelse der er rigtig god når barnet skal lære at rulle fra mave til ryg. Øvelsen er let at lave med barnet, og så kan yde optimal støtte og tryghed.

Grin, ros og hav det sjovt når barnet skal lære at rulle fra mave til ryg.

Baby på tværs

Baby på tværs er lige præcis hvad de små vildbasser er vilde med! At være på kryds og på tværs, tæt på sine forældre. Samtidig er denne øvelse super god – vi får styrket barnet motorik, styrket barnets muskler og samtidig er barnet underholdt, selv når de voksne slapper af.

Øvelsen baby på tværs er også god når målet er at komme til at kravle – barnet får i øvelsen vægt på både arme og ben, og samtidig styrker øvelsen ryg og nakke.

Rulle på maven på fisken

Rulle på maven på fisken er en sjov øvelse som barnet vil lave om og om igen. Øvelsen kan laves både med og uden legetøj som barnet skal fange. Men med noget spændende legetøj skal der nok blive brugt kræfter i denne øvelse.

Øvelsen kan også laves på en stor bold, bObles ormen eller bObles tumlerør.

Ormen – vippe fra side til side

Vippe fra side til side er en øvelse der i den grad udfordrer det lille barn. bObles ormen som er brugt i denne øvelse er egentlig udviklet som et siddemøbel, men øvelsen at vippe fra side til side er helt genial til at udfordre og styrke barnets balancesans. Med de helt små vil øvelsen selv med helt små udsving frembringe store smil og grin.

Baby trommel

Så skal der drejes rundt – baby trommel er en god tilvænningsøvelse til at lære barnet at vende sig. Øvelsen kan let tilpasses hver enkelt barn ved at skrue på hastigheden og støtte af barnet.

OBS ikke at vride i barnet i denne øvelse, men støt barnet hvis det ikke selv kan få hele kroppen med rund i drejningerne.

Produkter brugt til denne øvelse

Vippe fra bold

Susende fart – op og ned – vippe fra bold er et hit. Mærk hvordan din tætte kontakt i denne øvelse bringer smil og latter frem.

Vippe fra bold er en øvelse der har til formål at udfordre barnets balancesans.

Baglæns salto fra den store bold

Fuld fart på – Baglæns salto fra den store bold er en øvelse der er super sjov for det lille barn.

Hvordan man lige skal tage fat i barnet i den baglæns salto kan være en udfordring – det er derfor vigtigt at man er to i starten så man kan hjælpe hinanden, samt at lave øvelsen på et blødt underlag. Efterhånden som du er tryg ved øvelsen kan den baglæns salto laves stort set overalt og på mange forskellige måder.

Ligge på maven på låret – i forskellige vinkler

Ligge på maven i forskellige vinkler er en øvelse hvor barnets styrke i nakke og ryg rigtig kan styrkes. Samtidig er øvelsen rigtig god når dit barn skal lære og styrkes i at ligge på maven. Øvelsen kan laves med barnet lige fra det er nyfødt.

Bliver barnet træt kan barnet stille ligge hovedet på benene og slappe af til det igen er klar til at løfte hovedet op. Lyt til barnet og giv det en pause når det siger fra.

Finger tagfat – op at stå

Finger tagfat – op at stå er en øvelse som styrker barnets arme og mave samt nakkemuskulatur – barnet vil helt naturligt forsøge at løfte sig op så snart barnet får fat i dine fingre. I denne øvelse er målet at barnet kan trække sig selv op til stående stilling.

Det anbefales at lave øvelsen “Finger tagfat – op at sidde uden støtte” inden denne øvelse laves – du finder øvelsen under 3-6 måneder.

Finger tagfat – op at sidde uden støtte

Finger tagfat – op at sidde uden støtte er en øvelse som styrker barnets arme og mave – barnet vil helt naturligt forsøge at løfte sig op så snart barnet får fat i dine fingre. I denne øvelse er målet at barnet kan trække sig selv op til siddende stilling.

Det anbefales at lave øvelsen “Finger tagfat – op at sidde med støtte” inden denne øvelse laves – du finder øvelsen under 0-3 måneder.

Hænge til tørre – stående

Hænge til tørre stående er en overbygning på “hænge til tørre – liggende” og “hænge til tørre – siddende”. I denne øvelse giver højden et ekstra sus i barnets mave – en øvelse som stiller store krav til tilliden mellem dig og dit barn.

Bøj og stræk armene et par gange, så barnet får en lille elevatortur med hovedet nedad.

Trillebakken

Trillebakken er en sjov og lærerig øvelse når barnet skal til at trille. Trillebakken er en øvelse der hurtigt mestres så snart barnet selv kan holde sig hoved. Barnet er hele tiden tæt på sine forældre og trygheden er helt i top.

Lav denne øvelse daglig, og snart vil du have et barn der ikke er der hvor du har lagt det efter få sekunder.

Hænge på ryggen

Så skal barnet op i højden – Hænge på ryggen er en øvelse som har til formål at flytte grænser og styrke barnets motoriske udvikling. Barnet træner i denne øvelse balance, styrke og mod.

Mærk efter om barnet kan li at være på ryggen af dig, hvis ikke, så vent nogle uger og prøv øvelsen igen.

Indtil du er tryg ved at få barnet over på ryggen og tilbage anbefales det at der er to voksne når øvelsen laves.

Månehop fra side til side

Månehop fra side til side er en øvelse der let vækker smil og grin. Barnets styrke i nakke, ryg og skulder styrkes og lattermusklen stimuleres.

Barnet svinges fra side til side og undervejs får barnet sig en flyvetur.

Grib en klud

Grib en klud – og lav tovtrækning med dit barn. Grib en klud er en sjov leg hvor barnet træner sin motorik i hænder og fingre. Lige som børn elsker legen “borte, borte, tit-tit er øvelsen her helt sikkert også et hit.

Grib en klud kan i princippet laves med barnet helt fra nyfødt – her vil barnet dog ikke gribe ud og holde fast i stofkluden, men et stort smil og et grin kan få uger efter fødslen let trylles frem ved denne leg.

Bundet – vippe fra side til side

Bundet vippe fra side til side er en god øvelse når barnet skal lære at trille.

Barnet bevæges fra side til side og lærer at det ikke er farligt men super sjovt at trille og bevæge sig.

På ryggen på den store bold

Så skal der flyttes grænser – på ryggen på den store bold er super sjov, men samtidig en øvelse der kan give det lille barn et sus i maven. Den baglæns rotation er uvant for barnet og derfor bør øvelsen laves forsigtig og med små udsving til at starte med så barnet ikke bliver bange eller usikker.

Denne øvelse er en super øvelse at lave inden at øvelserne med baglæns rulle tages i brug. Ved øvelsen på bolden kan man langsomt vænne barnet på en tryg og sikker måde til at rotere baglæns.

I denne øvelse er det runde tumlegulv super godt at bruge – dette skyldes at man kan tage cirklen i midten ud og pladser bolden heri, således at bolden ikke triller væk mens man ligger barnet, eller tager barnet op.

Cirkelben

Cirkelben er en øvelse der har til formål at stimulere barnets fordøjelse samt løsne op i barnets ben og ryg. Den del af tarmen som særligt stimuleres er placeret yderst på barnets mave med en retning startende i bunden af maven og med urets retning når barnet ses forfra liggende på ryggen. Øvelsen er vist hvor benene skiftevis kører med og mod urets retning, men laves øvelsen for at stimulere tarmene anbefales det kun at bevæge i urets retning.

Bøje og strække ben

Bøje og strække ben er en øvelse hvor bevægelse, berøring og nærvær er i centrum. Øvelsen anbefales allerede fra barnet er nyfødt.

Bøje og strække ben er en øvelse der ved sine bevægelser stimulere tarmene, og er således en øvelse du flere gange vil få anbefalet af sundhedsplejersken hvis dit barn døjer med luft i maven.

Vær forsigtig og mærk efter dit barn. Gør det modstand skal du holde en kort pause. Husk på at barnet inde i mors mave har været vant til at ligge med bukkede arme og ben, og derfor er denne øvelse i starten meget uvant for barnet.

Armene skiftevis op og ned

Armene skiftevis op og ned er en øvelse hvor bevægelse, berøring og nærvær er i centrum. Øvelsen anbefales allerede fra barnet er nyfødt.

Øvelsen stimulerer barnets muskel og led sanser, og barnet berøreres i hele øvelsen og følesansen stimuleres.

Vær forsigtig og mærk efter dit barn. Gør det modstand skal du holde en kort pause. Husk på at barnet inde i mors mave har været vant til at ligge med bukkede arme og ben, og derfor er denne øvelse i starten meget uvant for barnet.

Kram og det store T

Kram og det store T er en sjov øvelse hvor barnet rigtig får stimuleret kroppen og hjernen. Man træner krydsbevægelser når barnet krammer sig selv, og samtidig stimuleres barnets muskel og led sanser i hele øvelsen. Barnet berøres i hele øvelsen og følesansen stimuleres.

Vær forsigtig og mærk efter dit barn. Gør det modstand skal du holde en kort pause. Husk på at barnet inde i mors mave har været vant til at ligge med bukkede arme, og derfor er denne øvelse i starten meget uvant for barnet.

Kroppens kryds

Kroppens kryds er en øvelse hvor barnets krop og hjerne stimuleres. Øvelsen er super god for barnet, og også rigtig sjov når barnet på et tidspunkt bliver bevidst om sine fødder. Her vil du opleve at barnet på et tidspunkt begynder at lave denne øvelse selvstændigt når det ligger på ryggen.

Kroppens kryds er en øvelse som stimulere og styrker hjernens to halvdele til at samarbejde – en meget vigtig del af barnets motoriske udvikling og senere indlæring.

Vær særlig opmærksom på at barnet inde i mors mave har lagt med bukkede arme og ben, det kan derfor være en god ide at starte med kun at samle hænderne med knæ, og så gradvist øge til hænder og fødder.

Finger tagfat – op at sidde med støtte

Finger tagfat – op at sidde med støtte er en øvelse som styrker barnets arme og mave – barnet vil helt naturligt forsøge at løfte sig op så snart barnet får fat i dine fingre. I denne øvelse er målet at barnet kan trække sig selv op til siddende stilling. Det vigtige i netop denne øvelse er at beskytte barnets hoved og nakke. Når barnet er oppe at sidde, flyttes en hånd bag ved hoved og nakke som støtter barnet når det igen skal ned at ligge.

Næste skridt er øvelsen “Finger tagfat – op at sidde uden støtte” som er at finde under øvelserne i 3-6 måneder.

Baby stræk

Baby stræk er en øvelse hvor vi løsner op i barnets  ryg ved at strække og ud rulle hele vejen op langs rygsøjlen.

Øvelsen er god for barnets bevægelighed og til at gøre barnet bevidst om kroppens udfoldelser muligheder.

Baby stræk anbefales ikke når barnet lige har spist.

Vippe på kylling

Vippe på kyllingen er super sjov – bObles kylling rummer mange timers sjov og motorisk læring.

Barnet kan til at starte med bare ligge på kyllingen i denne øvelse, senere kan barnet blive vippet frem og tilbage for til sidst selv at ligge og vippe på kyllingen.

Du kan ligge noget spændende legetøj foran dit barn og lade barnet gribe ud og lege med det. Du kan med fordel også ligge foran dit barn og se på, og lege med dit barn.

Foldet håndklæde under brystet

Øvelsen foldet håndklæde under brystet er en øvelse der skal hjælpe det lille barn med at træne og løfte og holde hovedet. Samtidig er øvelsen rigtig god når barnet skal igang med at styrke armene ved at have vægtbæring herpå.

Til at ligge under brystet kan man bruge stort set alt lige fra håndlæder, klude, lagner osv..

Køretur på bilen

Mærk suset når bilen suser afsted og laver sjove sving og drejninger. Køretur på bilen er sjov, og kan let tilpasses det enkelte barn.

Dit barn ligger trygt og stabilt hen over bilen, og vil derfor hurtig blive tryg ved at sætte mere fart på – med garanti for større smil og grin.

Kør fra sted til sted – og lad barnet opleve hele hjemmet.

Produkter brugt til denne øvelse

Klap med fødderne

Klap med fødderne er en øvelse der skal gøre barnet mere bevidst om sin krop – og i denne øvelse med fokus på fødderne. For det helt nyfødte barn ses det tydeligt at fødderne er spændende og det varer ikke længe før barnet vil forsøge at gribe ud efter fødderne når vi laver denne øvelse med barnet.

 

 

Cykeltur

Cykeltur er en øvelse hvor bevægelse, berøring og nærvær er i centrum. Øvelsen anbefales allerede fra barnet er nyfødt.

Cykeltur er en øvelse der ved sine bevægelser stimulere tarmene, og er således flere gange en øvelse du vil få anbefalet af sundhedsplejersken hvis dit barn døjer med luft i maven.

Vær forsigtig og mærk efter dit barn. Gør det modstand skal du holde en kort pause. Husk på at barnet inde i mors mave har været vant til at ligge med bukkede arme og ben, og derfor er denne øvelse i starten meget uvant for barnet, og man skal ikke forcere at strække arme og ben.

Trille fra side til side i en måtte

Trille fra side til side i en måtte er en super sjov tilvænningsøvelse når dit barn skal lære at rulle fra ryg til mave. Barnet balancesans stimuleres og barnet vænner sig på en tryg og sjov måde til at komme op på siden at ligge.

Smil, ros og vær nærværende og mærk hvordan barnet elsker at trille fra side til side.

Hav altid et blødt underlag og sørg for ikke at løfte barnet højere op end nødvendigt.

Lege på maven med bolde

Lege på maven med bolde er en øvelse der kan laves hver eneste dag – og dit barn vil elske det. Princippet er enkelt – farver, forskellige størrelser og former der vækker dit barns opmærksomhed.

I videoen er øvelsen vist med forskellige fine bolde, men man kan i princippet bruge lige hvad man har lyst til.

Fyld endelig ikke hele stuen op med legetøj, da barnet så bliver mere forvirret/overstimuleret end hvad godt er – fordyb jer og vær nærværende i enkelte elementer af gangen.

På tur med krokodillen

Huhej – nu skal vi lege! På tur med krokodillen kan give en super sjov og spændende dag. Sus rundt på krokodillen i hele huset og mød spændende nye ting på din vej. På tur med krokodillen kan også bare være det hyggelige øjeblik hvor barnet som i videoen suser frem og tilbage med tæt kontakt til mor eller far.

Øvelsen er god for motorikken og styrker barnets udvikling – du kan udfordre dit barn når det er større ved at lade det finde ting på turen rundt i huset som er placeret således at barnet selv kan samle tingene op.

Fang nuller – på den store bold

Fang nuller – på den store bold er altid en favorit. Barnet kan ligge højt på bolden og se langt – samtidig skal barnet have fat i noget af barnets bedste legetøj som helt sikkert skaber stor glæde.

En simpel øvelse som træner barnets balancesans og samtidig koordineringen af øje og hånd så dit barn styrkes i at gribe fat om og holde ting med hænderne.

Suse på rullebræt

Suse på rullebræt er en øvelse som dels styrker dit barns motoriske udvikling, men som også er en øvelse som bringer smil og glæde frem.

Det er en øvelse som kan varieres til at være en rolig tur hvor barnet tager på opdagelse til at være en vildere tur med fart og vilde sving.

Vær opmærksom på især de mindste børn at de kan have svært ved at holde balancen og derfor kan være i risko for at vælte.

Produkter brugt til denne øvelse

Ligge på maven på krokodillens mave

Ligge på maven på krokodillens mave er en øvelse der kan laves helt fra barnet er nyfødt – krokodillens skrå hældning når barnet ligger mave mod krokodillens mave er god for at gøre det lettere for det lille barn at holde hovedet oppe.

Er dit barn så langt at det nu selv kan holde hovedet, kan man som i videoen begynde at vippe lige så stille med krokodillen – det er bare super sjovt!

Du kan med fordel ligge dig foran dit barn og nyde lidt kvalitetstid i tæt nærvær med dit barn.

Snurretur på skildpadden

Snurretur på skildpadden er en sjov og snurrende øvelse der udfordrer dit barns balance og styrke.

Du kan rundt om barnet ligge noget legetøj som barnet kan kigge på, mens det snurrer rundt.

Hav altid godt fat i dit barn da skildpadden let kan vippe fra side til side, og barnet derved kan falde af. Det er en fordel at benytte det runde tumlegulv i denne øvelse da cirklen kan tages ud, hvori skildpadden kan ligge. Herved er der et blødt underlag hele vejen

Ligge på maven på kylling

bObles har udformet den lille kylling – et sjovt og funktionelt motorisk stykke legetøj der er rigtig god til de mindste. Øvelsen at ligge på maven på kyllingen er en af de først som kyllingen kan bruges til. Barnet kan på en legende let måde styrke kroppen og udfordre motorikken.

Du kan med ligge noget spændende legetøj foran dit barn og lade barnet gribe ud og lege med det. Du kan med fordel også ligge foran dit barn og se på, og lege med, dit barn.

Fra side til side på elefantens mave

Fra side til side på elefantens mave er den spæde start på at sidde i kravlestilling for det lille barn. Barnet får mulighed for at træne nak- og rygmusklerne ved at ligge på maven, og når barnet vippes fra side til side vil det på et tidspunkt sætte fra med armene og styrke arme og skulder.

Øvelsen kan laves både på bObles mellem og store elefant, men til de små er mellem elefanten at foretrække.

Det er en forudsætning at barnet har rimelig god kontrol over at holde hovedet inden denne øvelse laves.

Sving fra side til side

Nu skal der fart på – sving fra side til side er en øvelse der er er super sjov for dit barn. Sæt fart under feltet og giv dit barn en svingtur.

Husk at lyt til dit barn og tilpasse udsvingene efter det. Vær opmærksom på at have et godt greb rundt om barnets brystkasse så barnet ikke hænger med al vægt på skulderleddet.

Snurretop på tumlebræt

Snurretop på tumlebræt er en øvelse som styrker dit barns motoriske udvikling. Øvelsen træner dit barns balancesans og er samtidig en øvelse som er rigtig sjov at lave.

Det er en øvelse som kan varieres ved at justere tempo på drejningerne.

Vær opmærksom på især de mindste børn at de kan have svært ved at holde balancen og derfor kan være i risko for at vælte.

Produkter brugt til denne øvelse

Vippe med baby i armene

Vippe i armene er en øvelse der har til formål at udfordre barnets balancesans og samtidig frembringe en masse smil og grin!

Juster tempoet og udsvingene efter hvad dit barn har lyst til, og mærk efter hvornår dit barn siger fra.

Øvelsen udvides når barnet bliver ældre i øvelsen “Vippe, vippe, baglænder” som du kan se her.

Ligge på maven – trille med bolde

Ligge på maven – trille med bolde er en øvelse der skal styrke barnets nak- og rygmuskulatur ved at lege med barnet liggende på maven på dine lår med forskellige bolde foran.

At barnet bliver glad for at ligge på maven er afgørende for den fremtidige motoriske udvikling, en øvelse som denne hvor barnet kan ligge og lege i længere tid er derfor rigtig god.

Du kan til øvelsen med fordel benytte forskellig farvet bolde eller andet legetøj som barnet finder spændende.

Gribe og trille med bolde

Gribe og trille med bolde er en øvelse som er rigtig god til at træne dit barns koordination mellem øje og hånd. At lege en masse med bolde helt fra barnet er i stand til at gribe om bolden styrker barnets udvikling af de finmotoriske evner som fx. at spise hvor øje-håndkoordinationen spiller en stor rolle. Samtidig er øvelsen super sjov og noget dit barn helt sikkert vil kunne li’.

 

Hovedløft på krokodillen (skrå underlag)

Hovedløft på krokodillen er en øvelse der skal styrke barnets ryg- og nakkemuskulatur på en sjov og spændende måde.

bObles krokodillens skrå flade hjælper barnet til lettere at kunne løfte hovedet fra underlaget, og højden gør at barnet let vil kunne se ting som er foran på gulvet.

Læg noget spændende legetøj foran barnet, eller læg dig ned foran og nyd dit lille vidunder. I videoen bruges også fine farverige bolde som barnet har travlt med at følge.

Ros barnet når det løfter hovedet og kigger op.

Baby snurretop

Rundt, rundt, rundt og rundtosset. Baby snurretop er en øvelse der får både krop og hoved til at snurre rundt.

Øvelsen frembringer smil og er en let icebreaker når der rigtig skal leges.

Husk at mærk efter om dit barn syntes øvelsen er sjov, og tilpas farten og antal rotationer efter netop dit barn.

Svingtur i armene

Nu skal der fart på – svingtur i armene er en øvelse der er er super sjov for dit barn. Sæt fart under feltet og giv dit barn en svingtur.

Husk at lyt til dit barn og tilpasse udsvingene efter det.

Skift side jævnligt så dit barn ikke kommer til at få nogle skæve spændinger i ryggen.

Produkter brugt til denne øvelse